فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1386)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1386)

  • 158 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی مشکوه، محمدهادی راد، سید رضاحسینی صفحات 447-545
    تفوق میزان تبخیر بر نزولات آسمانی در مناطق خشک موجب حرکت رو به بالای آب در خاک و تجمع املاح در منطقه ریشه گیاه می شود. از آنجا که نمک در خاک با جریان آب حرکت می کند توزیع نمک در خاک با الگوی جریان آب در خاک تعیین می شود. میزان آب بکار رفته یا کسر آبشویی یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر الگوی توزیع و حرکت نمک در خاک است. تحقیق حاضر در لایسیمترهای وزنی تحت کشت گیاه تاغ و در ایستگاه تحقیقات بیابان زدایی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد انجام گرفت. در این پژوهش علاوه بر کنترل رطوبت خاک به روش های مختلف از جمله روش توزین لایسیمترها، نیمرخ نمک در خاک برای سه تیمار رطوبتی FC،1/3 FC و خشک در سه زمان شروع (t1)، میانی(t2) و پایانی(t3) آزمایش، ترسیم و مورد مقایسه قرار گرفت. آزمایشات در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا و نتایج حاصله به روش دانکن تجزیه و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که با افزایش عمق، میزان شوری خاک افزایش یافته و این غیریکنواختی شوری خاک به ویژه با گذشت زمان در تیمارهای مرطوب تر بیشتر شده است. ضمن آنکه در مجموع، میزان نمک های نهشته شده در خاک لایسیمترهای مرطوب تر بیشتر بوده است. شوری بالای آب آبیاری و عدم آبشویی کافی خاک، از دلایل اصلی تجمع بیشتر نمک بویژه در اعماق لایسیمترهای مرطوب تر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: لایسیمتر، تاغ، نیمرخ خاک، آبشویی
  • محمدعلی دری ف غلامرضا ناصری_حبیب الله علی اکبرزاده صفحات 455-463
    برای بررسی تولید علوفه یونجه های یکساله در شرایط دیم گرگان، آزمایشی در طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار طی دو سال در ایستگاه تحقیقات چالکی در سالهای81 و82 اجرا شد. یونجه های یکساله شامل: یک گونه بومی به عنوان شاهد: M. minima و هفت رقم M. polymorph acv. Spinless و (Mogul و Caliph) M. scutellata cv. Medicago truncatula cv (Sava، Robinson) و M. littoralis cv. Herald، M. Sphaerocarpos cv. Orion. می باشند. علوفه در مرحله ده درصد گلدهی برداشت و پس از خشک کردن در هوای آزاد توزین شد. اختلاف آماری بین عملکرد علوفه ارقام در سطح یک درصد و اثر متقابل سال و رقم در سطح 5 درصد معنی دار شد. در سال اول، رقم رابینسون با 2006.4 کیلوگرم در هکتار و در سال دوم، رقم کالیف با 2230.1 کیلوگرم در هکتار بیشترین تولید علوفه خشک را داشتند. تولید علوفه خشک ارقام مغول و ساوا در طول دو سال با ثبات تر و به شرایط آزمایش سازگاری بیشتری نشان دادند. تولید پروتئین خام در واحد سطح در رقم کالیف (37.28 گرم بر متر مربع) بیشتر از سایر ارقام بود.
    کلیدواژگان: ارقام، یونجه یکساله، علوفه، گرگان، دیم
  • سادات فیض نیا، علی اصغر محمدی صفحات 464-477
    تعیین عاملهای موثر در وقوع حرکات توده ای و پهنه بندی خطر حرکات توده ای از مهمترین اقدامات جهت پیشگیری و کاهش خطرات آنها می باشد. در این تحقیق، پهنه بندی خطر حرکات جریانی و جریان های کانالی در حوزه آبخیز دماوند به مساحت 761 کیلومتر مربع واقع در حاشیه جنوبی رشته کوه البرز بوسیله روش کمی انجام شد. برای این منظور، ابتدا از نقشه پراکنش حرکات جریانی و جریان های کانالی که با استفاده از عکس های هوایی 1:20000 و 1:50000 و انجام بازدید صحرایی تهیه گردیده، استفاده شد. در این نقشه 56 مورد حرکات جریانی و 26 مورد جریان های کانالی و در مجموع 82 حرکت نشان داده شده است. در این تحقیق عاملهای موثر بر وقوع حرکات جریانی و جریان های کانالی: کاربری اراضی، سازند زمین شناسی، بارندگی، شیب، جهت شیب و ارتفاع تشخیص داده شده است. سپس با استفاده از نقشه پراکنش حرکات جریانی و جریان های کانالی و کمی نمودن عاملهای موثر در بروز آنها از طریق درصد فراوانی وقوع هر کدام از زیر عاملها، پهنه بندی حرکات در حوزه آبخیز دماوند، با درصددهی به زیر عاملهای هر کدام از عاملهای شش گانه فوق با استفاده از امکانات توسعه ای نرم افزارArc-view به نام تحلیل مکانی Spatial Analyst انجام شد. سپس نقشه های سلولی عاملهای شش گانه موثر در نظر گرفته شده با اندازه تفکیک 0.0014 متر به تفکیک حرکات جریانی و جریان های کانالی با هم جمع شدند، تا نقشه پهنه بندی هر یک از حرکات بدست آورده شود. برای ارزیابی صحت تفکیک دامنه های خطر و قدرت تفکیک روش استفاده شده، نقشه پهنه بندی خطر حرکات جریانی و جریان های کانالی با نقشه پراکنش آنها روی هم اندازی شد که از این طریق می توان عاملهای موثر در وقوع حرکات توده ای را تعیین نمود و در نهایت به این نتیجه رسیده شد که کلیه عاملهای موثر در نظر گرفته شده در پهنه بندی حرکات جریانی و جریانهای کانالی تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: جریان و جریان کانالی، پهنه بندی خطر، درون یابی ویژه
  • ناصر باغستانی میبدی، محمدتقی زارع، محمد ابوالقاسمی صفحات 478-489
    پژمردگی و خشکیدگی بروز یافته در جنگلهای دست کاشت تاغ استان یزد پدیده ای است که همواره مورد توجه دست اندرکاران منابع طبیعی استان بوده است. چگونگی گسترش ابعاد و شادابی درختچه های تاغ 12 ساله این منطقه با اجرای شیوه های مختلف هرس (کف بر، 35 سانتیمتری، 70 سانتیمتری و بدون هرس) در دو سطح تراکم 125 و 250 اصله در هکتار قبلا در زمستان 1373 تحت بررسی قرار گرفته بود. نتایج بررسی های 6 ساله منتهی به سال 1379 در آن پژوهش، حکایت از اثر مثبت هرس بر جوان سازی و افزایش شادابی درختچه های یاد شده بوده است و برش از ارتفاع 35 سانتیمتری برتر از دیگر برشها معرفی شده بود. در پایان فصل رویش سال 1384، در حالی که درختچه های همان محل قبلی، 11 فصل رویش پس از هرس شدن را سپری کرده اند، در پژوهش حاضر تحت بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در درختچه های شاهد 23 ساله خشکیدگی سرشاخه ها و پژمردگی به شدت توسعه یافته است، در حالی که بر روی درختچه های هرس شده چنین حالتی مشاهده نمی گردد. در 5 ساله 84-1379 افزایش معنی داری بین قطر تاج و ارتفاع گیاهان هرس شده حاصل نگردید، حتی کاهش معنی دار نیز بر روی قطر تاج و ارتفاع درختچه های شاهد نیز بروز نمود (P<0.05) درختچه های برش داده شده در ارتفاع 35 سانتیمتری دارای قطر تاج 262 سانتیمتر با ارتفاع 164 سانتیمتر می باشند. این درختچه ها در برخورد با هجوم ماسه های روان مقاومت خوبی از خود نشان داده اند.
    کلیدواژگان: تاغ، اندام هوایی، ارتفاع، شادابی، بیابان، تپه های ماسه ای، یزد
  • ابراهیم فراهانی، محمد خسرو شاهی، مجید حسینی، سیامک لقمانی صفحات 490-499
    با توجه به نقش بارز پوشش گیاهی در تفکیک و شناسایی مناطق بیابانی، در مقاله حاضر قلمرو بیابانهای استان تهران از این دیدگاه تعیین شده است. برای پرهیز از گسترش دامنه مطالعات، سطوح مورد مطالعه در استان از اولین ارتفاعات مسلط به دشت تا انتهای مخروط افکنه مدنظر قرار گرفت. در این محدوده ضمن تعیین تیپهای گیاهی غالب و برخی از ویژگی های مهم محیطی آنها نقشه مربوطه بصورت رقومی در محیط GIS تهیه شد، سپس با استفاده از اطلاعات موجود و با توجه به ویژگی های عمومی هر یک از تیپهای گیاهی و مناطق رویشی، محدوده اراضی بیابانی از غیر بیابانی تفکیک گردید. در محدوده مورد مطالعه در مجموع 43 تیپ گیاهی تفکیک گردید که با توجه به ویژگی اختصاصی آنها، 7 تیپ جز مناطق بیابانی، قرار دارد و عرصه ای در حدود 307647 هکتار معادل 16.4 درصد از اراضی استان تهران را شامل می شود.
    کلیدواژگان: بیابان، پوشش گیاهی، استان تهران
  • گلریز حسین زاده، حمید جلیلوند، رضا تمرتاش صفحات 500-512
    با توجه به نقش و اهمیت قرق به عنوان راهکار مناسب مدیریتی در منابع طبیعی به ویژه در حفاظت از پوشش گیاهی و خاک رویشگاه های مرتعی به مطالعه اثر شدتهای مختلف چرایی بر روی تغییرات پوشش گیاهی و برخی خصوصیات شیمیایی خاک در مراتع ییلاقی حوزه اسکلیم رود، در غرب شهرستان سوادکوه، پرداخته شد. بدین منظور، سه منطقه مرجع، کلید و بحرانی انتخاب گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که گیاهان خوشخوراک (کلاس (I در منطقه مرجع، گیاهان با خوشخوراکی متوسط (کلاس II) در منطقه کلید و گونه های با خوشخوراکی کم و غیر خوشخوراک (کلاس III) در منطقه بحرانی بیشترین درصد پوشش را بخود اختصاص دادند. به طوری که، گراسهای چند ساله و خوشخوراک مانند Festuca ovina L.، Eremopoa persica T. و Dactylis glomerata L. دارای بیشترین درصد پوشش در منطقه مرجع بودند و به تدریج با افزایش شدت چرا از درصد گونه های خیلی خوشخوراک کاسته و به درصد گونه های با خوشخوراکی متوسط و کم و غیر خوشخوراک افزوده شد. همچنین، نتایج بررسی برخی از خصوصیات خاک معلوم کرد که خاکهای منطقه مرجع که از پوشش گیاهی بالایی برخوردار بودند، نسبت به خاکهای منطقه چرا شده دارای ماده آلی، ازت کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب بیشتر و اسیدیته کمتری در افق سطحی بودند. نتیجه این تحقیق مشخص نمود که اعمال قرق کوتاه مدت به دلیل بارندگی و اقلیم مناسب حاکم بر منطقه، در حفظ و بهبود پوشش گیاهی و خاک بسیار موثر بوده و حکایت از بالا بودن قابلیت تولید این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: قرق (مرجع)، کلید، بحرانی، پوشش گیاهی، فاکتورهای خاک، اسکلیم رود
  • سیداکبر جوادی، حسین ارزانی، علی سلاجقه، مهدی فرحپور، قوام الدین زاهدی صفحات 513-523
    شناخت و استفاده صحیح از منابع آب، به ویژه در مراتع مناطق خشک و نیمه خشک بسیار مهم است. کمبود آب و یا زیادی آن در مرتع به استفاده غیر صحیح از این منبع با ارزش منجر خواهد شد. در این تحقیق به منظور مطالعه شایستگی منابع آبی، سه مدل کیفیت، کمیت و فاصله از منابع آبی مورد بررسی قرار گرفتند که اجزای مدل اصلی را تشکیل می دادند. این تحقیق با استفاده از روش FAO (1990)، در محیط سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) در منطقه حلوان در استان یزد انجام شد. نتایج حاصل از مدل نهایی آب نشان می دهد مهمترین فاکتور کاهش دهنده شایستگی منابع آب در منطقه، عامل فاصله از منابع آب است و فاکتور کیفیت آب در بخشی از منطقه به عنوان یک فاکتور محدود کننده می باشد. بر این اساس مناطقی که بیش از 15 کیلومتر از منبع آبی دور باشند شایستگی نداشته و مناطقی که در فاصله 6 کیلومتری منبع آب هستند بیشترین شایستگی را دارند و منابع آبی که مجموع املاح محلول در آنها بیش از 10000 میلی گرم در لیتر باشد برای شرب شتر مناسب نیستند. همچنین، پراکنش مناسب منابع آب و حفر چاه با فاصله مناسب از یکدیگر می تواند شایستگی منابع آبی را افزایش دهد و موجب استفاده بهتر و یکنواخت تر از مرتع شود.
    کلیدواژگان: شایستگی منابع آب، کیفیت آب، شتر، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • غلامرضا باژیان صفحات 524-538
    نظام بهره برداری مراتع عشایری جزیی از نظام بهره برداری مراتع کشور می باشد و همچون جامعه عشایر در طی زمان دچار فراز و نشیبهایی بوده است. مدیریت این نظام در زمان گذشته دچار تغییراتی بوده و عوامل موثر بر آن چالشهایی را ایجاد کرده که تحلیل آن به راهکاری جهت اعمال مدیریت منطقی مراتع عشایری در زمان حال منجر می شود. این مقاله پژوهشی تحلیلی است که با روش کتابخانه ای، و بر اساس منابع مطالعاتی موجود و قابل دسترس ذیربط و نظرات کارشناسان، تغییرات مدیریت نظام بهره برداری از مراتع و عوامل موثر بر آن را که منجر به چالشهایی گردیده را بررسی و برای برون رفت از چالشها راهکارهایی را ارایه نموده است. این مقاله پیشنهاد می کند که استفاده از راهکارهای مشارکتی توسعه برخاسته از شرایط محلی در تدوین مدیریت مناسب دام در مرتع در جامعه عشایری امری اجتناب ناپذیر بوده؛ بنابراین باید از روش ها و راهبردهای نو و خاص منطبق بر شرایط اجتماعی و فرهنگی عشایر بهره جست. ساختارهای بومی، نهادهای اجتماعی، برقراری ارتباطات سنتی، و همچنین بکارگیری عوامل اکولوژیکی شناخته شده و موثر، امکان تجدید ساختار مدیریت بومی مراتع عشایری را فراهم کرده و شبیه سازی سیستم تولیدی عشایر بر اساس این مدیریت، تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران امور عشایر را در برنامه ریزی هر چه بهتر برای این جامعه یاری می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت دام در مرتع، جامعه عشایری، نظام بهره برداری، کوچ، ساماندهی عشایر
  • نبی احسنی، جعفر اولادی، فرهنگ قصریانی، محمد درویش صفحات 539-558
    زیستگاه کوسالان، رشته کوهی است با توپوگرافی شدید در امتداد شمال غربی - جنوب شرقی، مشرف بر شهرستان سروآباد در غرب کردستان. این زیستگاه مجموعه ای از کارکردهای اکولوژیکی بی نظیر اکوسیستمهای کوهستانی (جنگلهای بلوط و مراتع غنی) و سه رودخانه دایمی با چشمه سارهای فراوان را دارا می باشد. در این مطالعه، زیستگاه منحصر به فرد کوسالان برای اولین بار از لحاظ توان زیست محیطی با نگرش حفاظت مبتنی بر معیارهای IUCN مورد مطالعه قرار گرفته است. در انجام تحقیق از مطالعات میدانی، اطلاعات کارشناسان، فن سنجش از دور (RS) و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی(GIS) برای شناسایی و تجزیه و تحلیل منابع اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی استفاده شد. با کار میدانی و روش هیبرید (تفسیر رقومی - چشمی) تصویر 10متری چند طیفی ماهواره SPOT5 سال 2005، منابع شناسایی شده و نقشه های واحد شکل زمین، هیدرولوژی، خاک شناسی، پوشش گیاهی، زیستگاه حیات وحش، توان اکولوژیکی، کاربری فعلی و سامان عرفی تهیه و با کمک GIS تجزیه و تحلیل، جمع بندی و تلفیق نقشه ها انجام و یگانهای زیست محیطی مشخص شدند. سپس بر اساس معیارهای IUCN زون بندی منابع زیست محیطی بعمل آمد. نتایج نشان می دهد، منطقه مورد مطالعه دارای 224 گونه گیاهی و 195 گونه جانوری با پنج زون اصلی محدوده امن (%29)، حفاظتی (%41)، تفرج گسترده (%14)، تفرج متمرکز (%3)، زون آثار تاریخی و فرهنگی (%0.14) و زون بازسازی (%13.2) با ارزشهای علمی، آموزشی، سیمای طبیعی بکر و چشم اندازهای بی نظیر است. بنابراین، زیستگاه کوسالان با داشتن 70 درصد مساحت برای کاربری حفاظت و وجود گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض و مورد تهدید لیست قرمز IUCN می تواند به عنوان پارک ملی (طبقه II)، جز شبکه مناطق حفاظتی چهارگانه کشور معرفی گردد. نتایج این تحقیق، معلوم کرد که برای شناسایی و تهیه نقشه های منابع زیست محیطی مناطقی با توپوگرافی شدید و عدم دسترسی آسان جهت حفاظت بر اساس معیارهای IUCN می توان از تکنیکهای بالا بهره گرفت.
    کلیدواژگان: کوسالان، IUCN، سنجش از دور، توان زیست محیطی، منطقه حفاظتی، سیستمهای اطلاعات جغرافیایی و زون بندی
  • مهدی احمدیان، مجتبی پاک پرور، داوود عاشورلو صفحات 559-578
    فناوری سنجش از دور به عنوان یک ابزار مناسب به منظور پایش زمانی برخی از پدیده های طبیعی به شمار می رود. شوری ثانویه از مهمترین عوامل کاهش باروری خاک در مناطقی است که مدیریت کارآمد و مطلوب بر منابع آب و خاک وجود نداشته است. این تحقیق به منظور بهره گیری از فناوری سنجش از دور در طبقه بندی و ارزیابی روند تغییرات خاکهای سدیمی در دشت قهاوند صورت گرفت. شیوه کار بر پایه تفکیک سطوح مختلف خاکهای قلیایی به وسیله دو سری اطلاعات داده های رقومی ماهواره ای لندست 5 و 7 همراه با مطالعات زمینی استوار بوده است. طبقه بندی تصاویر برای قلیائیت خاک با استفاده از باندهای مختلف تصاویر به کمک سنجنده های TM و ETM و مطالعه شاخصهای مختلف PCA57، PCA123، DVI، GREENESS،BRITHNESS برای خاک و پوشش گیاهی صورت گرفت. هر یک از تصاویر با استفاده از طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم نگاشت طیفی زاویه ای (SAM) طبقه بندی شدند. پس از تصحیح طبقه بندی ها، نتایج در سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) به صورت نقشه هایی با مقیاس 1:50000 ارایه گردید. نتایج نشان دهنده افزایش وسعت خاکهای سدیمی به میزان 9.8 درصد در طی 11 سال می باشد. به طوری که در کلاس محدودیت کم سدیم (A1) میزان تغییرات 23.1 درصد، در کلاس محدودیت متوسط سدیم (A2) میزان تغییرات 13.7 درصد و در کلاس محدودیت زیاد سدیم (A3) میزان تغییرات 0.3 درصد بود. وسعت اراضی بایر و فاقد پوشش و کفه های نمکی نیز از 3005 به 8446 هکتار رسیده که حدود 181 درصد نسبت به قبل افزایش داشت. بر این اساس، گسترش همه جانبه قلیائیت در طی این دوره اساسا تحت تاثیر مدیریت نامناسب آب و بهره برداری نادرست از منابع اراضی و تغییرات کاربری اراضی بوده است.
    کلیدواژگان: قلیاییت خاک، سنجش از دور، تصاویر ماهواره لندست، الگوریتم نگاشت طیفی زاویه ای، قهاوند
  • امان الله رهبر، علی بمان میرجلیلی، ناصر باغستانی میبدی صفحات 579-588
    آگاهی از کیفیت علوفه در تعیین ظرفیت چرا و مدیریت بهینه دام و مرتع امری ضروری می باشد به همین منظور ارزش غذایی دو گونه غالب Artemisia aucheriو Peteropyron aucheriمراتع آبخوان هرات استان یزد طی سالهای 1385-1383 در پایان دوره رویشی اندازه گیری شد. نمونه گیری بصورت تصادفی در دو تکرار در هر سال بطور جداگانه در عرصه آبخوان و شاهد انجام شد. میزان عناصر فسفر، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، فیبر، چربی و پروتئین به روش آزمایشگاهی اندازه گیری شد. سپس داده ها در قالب طرح آماری اسپیلت پلات در زمان در سطح خطای 5 درصد تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میزان بعضی از عناصر در عرصه نسبت به شاهد در سطح خطای 5 درصد اختلاف معنی داری دارند و دامنه تغییرات میزان عناصر درگونه ها در طی سالهای مورد مطالعه از روند یکسانی تبعیت نمی کند، اگر چه گونه های موجود در آبخوان، از آب بارندگی بیشتری نسبت به شاهد بهره مند بوده اند ولی کیفیت علوفه همسو با آن تغییر نکرده است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، کیفیت علوفه، ظرفیت چرا، هرات
  • حمیدرضا متین فر، فریدون سرمدیان، سیدکاظم علوی پناه، ریچارد هک صفحات 589-602
    پدیده های بیو فیزیکی و دست ساخت بشر توسط روش های پردازش تصویر قابل شناسایی و تفکیک می باشند. شناسایی پدیده هایی مانند کاربری و پوشش اراضی به روش های سنتی وقت گیر و پر هزینه است. درحالی که روش های رقومی استخراج اطلاعات از داده های دورسنجی سریعتر و کم هزینه تر می باشد. امروزه، سنجنده های ماهواره ای علاوه بر ثبت اطلاعات طیفی، قادر به جمع آوری اطلاعات مکانی از پدیده های سطح زمین نیز می باشند، از طرفی، طبقه بندی این داده ها تنها با تکیه بر اطلاعات طیفی، ممکن است نتیجه رضایت بخشی نداشته باشد. بنابراین بکارگیری روشی که بتواند علاوه بر داده های طیفی، اطلاعات مکانی، الگو و بافت پدیده ها را هم در فرآیند طبقه بندی دخالت دهد، می تواند نتایج قابل قبولی را ارایه نماید. یکی از روش هایی که این قابلیت را دارد طبقه بندی داده ها به روش شی گرا می باشد. در این تحقیق به منظور طبقه بندی تصاویر لندست 7(ETM+) منطقه خشک کاشان و تفکیک پوششهایی از قبیل پوسته های نمکی، تپه های ماسه ای، خاکهای شور و غیر شور، روش فوق با استفاده از نرم افزارCognition بکار گرفته شد. نمونه های آموزشی به کمک اطلاعات میدانی، عکسهای هوایی و تصویر رنگی کاذب بر روی صفحه نمایشگر انتخاب گردیدند. تصاویر طبقه بندی و سپس صحت طبقه بندی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد روش شی گرا با دقت کلی 95 درصد، کاربری ها و پوششهای اراصی را تفکیک و طبقه بندی نموده است. مقایسه واقعیتهای زمینی و مشاهدات میدانی با نقشه حاصل از طبقه بندی هم بیانگر دقت بالای این روش برای طبقه بندی کاربری و پوشش اراضی می باشد. به طور کلی می توان گفت روش شی گرا برای شناسایی کاربری ها در مناطق خشک و نیمه خشک مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روش شی گرا، اطلاعات مکانی، لندست 7، قطعه بندی تصویر، منطقه خشک
|
  • Mohammad Ali Meshkat, Mohammad Hadi Rad, Seyed Reza Hoseini Pages 447-545
    Higher evaporation compared to precipitation in arid zones causes upward movement of soil water and consequently salts will be accumulated in root zone. Since Salt moves with water flow, salt distribution will fallow a pattern similar to soil water distribution. The amount of applied water or leaching fraction is one of the most important and effective factors on salt movement and distribution in soil. This research was established at Yazd Desert Research Station in weighting lysimeters. Salt profile in soils of three hrrhgation treatments: FC, 1/3 FC and no irrigation were plotted and compared with each others for three times (t1, t2 and t3) in this research. In addition soil moisture was also controlled in different ways. The experhment was done in a completely randomized design and Duncan's test was used for comparison of means. Results indicated that soil salinity increased from top soil to deeper layers and this feauture was more significant in fully irrigated treatments specially at the latest times (t2 and t3). Total accumulated salt was also more at more irrigated treatments. High salinity of water and inadequate of leaching, were the most important factors which led to salt accumulation in the deep layers of fully irrigated lysimeters.
    Keywords: Lysimeter. Haloxylon, soil profile, Leaching
  • Mohammad Ali Dorri, Gholam Reza Naseri, Habib... Ali Akbar Zadeh Pages 455-463
    In order to investigation forage production of annual medic Cultivars, under dryland farming conditions of Gorgan, an experiment carried out in Chaleki research station in 2003-2004. The experimental design was randomized complete block with 4 replications. Cultivars were Medicago scutellata cv.Robinson & sava, Medicago truncatula cv. Caliph & Mogul, M. sphaerocarpos cv. Orion sphere, Medicago polymorpha cv. Spinless, Medicago litoralis cv.Herald and an indigenous species (Medicago minima). Forage was harvested at %10 flowering and dry matter (DM) production was measured after shade drying. Results showed that, forage production of cultivars were significantly different (P<0.01), also Interaction of cultivars and year were significantly different (P<0.05). Forage production of Medicago scutellata cv.Robinson (2006.4 kg/ha DM) was higher than other cultivars at the first year and Medicago truncatula cv. Caliph with 2230.1 kg/ha DM was produced the highest forage yield at the second year. Based on results, Mogul and Sava during two growing seasons with sustained forage production relative to experiment conditions were more adaptable than other cultivars. The mean of Crude protein amount of Caliph (37.28 gr/mˆ2) was higher than other cultivars.
    Keywords: Cultivars, Annual medic, Forage, Gorgan, Dryland
  • Sadat Feiznia, Ali Asghar Mohammadi Pages 464-477
    Recognition of effective factor in mass movements occurrence and mass movements Hazard zonation is one of the most important measures in prevention and reduction of their hazards. In this research flow and chanallized flow hazard zonation was done in Damavand Drainage Basin with 761 km2 area, located in Southern Albours Mountains with using quantitative method. For doing this, first, flow and chanallized flow inventory map of the area which was prepared using air photos with the scale of 1:20000 and 1:50000 and field works, was used. In this map 56 flow,26 chanallized flow and the total of 82 movements were shown. In this research, the effective factors for flow and chanallized flow occurrence were recognized to be as follows: land use, geological formation, rainfall, slope, aspect and elevation. Then by using flow and chanallized flow inventory map and quantification of effective factor in mass movements occurrence, mass movements hazard zonation was done in the area by giving percentages to each sub factor of above-mentioned factors. This process was done by extensional facilities of Arcview which is called "Extension Spatial Analyst". The raster maps of six factors with cellular resolution of. /0014 meters, for flow and chanallized flow were added together, in order to obtain hazard zonation of each movement. For evaluation of hazard zonation accuracy and separation ability of the used method, flow and chanallized flow hazard zonation maps were overlaid with vector maps of flow and chanallized flow inventory maps.
    Keywords: flow, chanallized flow, hazard zonation, Specific Interpolation
  • Naser Baghestani Maybodi, Mohammad Taghi Zare, Mohammad Abolghasemi Pages 478-489
    Wilted and dried up stands of haloxylon aphyllumspecies in afforested areas of Yazd has allways been a focal point of natural resources experts. Using various pruning treatments, the effect of pruning on the wideness of canopy cover and vigor of 12-year-old semi-trees of haloxylon aphyllumhad been evaluated formerly. That study had been conducted in two different sections of the forest in the winter of years 1994. One section had shown a tree-density of 125 semi-trees per hectare, and the other had represented a tree-density of 250 semi-trees per hectare. The treatments included cutting at different heights of 70, 35, 10 cm and also no cutting (control). The results of that previous six-year study (1994-2000) showed that pruning increased vigority and regrowth of plants treated with different levels of pruning. The 35-cm pruning treatment was preferred over other treatments. At the end of growing season of year 2005, eleven years after pruning treatments, the same trees were evaluated for the second time. Results of the new study (in 2005) showed that while non-pruning (control) 23-year-old semi-trees are wilted and almost dried up, the semi-trees with pruning are vigorous and healthy. In terms of canopy cover and height, no significant difference was found between trees with different pruning treatment in the 5 years of 2000-2005. There was a significant reduction in the canopy cover and height of non-pruning (control) semi-trees (p<0.05). For the semi-trees which had been cut at a height of 35 cm, the diameter of canopy and the height were 262 and 164 cm, respectively. This semi-trees showed a good resistance against movement of sands and sand dunes.
    Keywords: Haloxylon aphyllum, canopy cover, height, vigor, Desert, sand dunes, Yazd
  • Ebrahim Farahani, Mohammad Khosroshahi, Majid Hosseni, Seyamak Loghmani Pages 490-499
    Vegitation cover is one of the important environmetal factors which can determine desert areas. In this article, we determine desert areas in Tehran province by GIS. In the study area, dominant plant types and some of main ecological properties of them were assigned. Finally, by available information and public characteristics of every plant type, desert area was separated. In this area, we distinguish 43 plant groups that 7 types of them belong to desert areas. This area is 307647 hectares which is formed 16.43 % of Tehran province.
    Keywords: Desert, Vegetation cover, Tehran province, GIS
  • Golriz Hossienzadeh, Hamid Jalilvand, Reza Tamartash Pages 500-512
    Regarding to the importance and role of enclosure as an appropriate management in the natural resources, specially protection of vegetation cover and the soil of pastures, the effects of different grazing intensities on the vegetation cover changesand chemicalsoil properties in countryside pastures of Esklim Rood district (placed in west of Savad kooh township) was studied. These pastures investigated to reveal the effects of prohibition on the vegetation cover changes and some soil chemical properties at three conditions of Reference, Key and Critical areas. The results show that delicious (Class I) in the reference region, average delicious (Class II) in the key region, and low delicious or non delicious plants (Class III) in the critical region, have the most vegetation cover percentage. So that, perennial and delicious grasses such as Festuca ovina L, Ermopoa persica T. Dactylis glomerata L. had the highest vegetation cover percentage in the reference region but by the increase of grazing, delicious species decreased gradually and average or non delicious plants increased. This study revealed that soil of the reference region which had the highest density and vegetation cover had more organic material, total nitrogen, phosphorus, potassium, and less acid in the surface horizon than that of grazing region. Also, results show that short- term enclosure affected on the protection of soil and vegetation cover due to high productivity.
    Keywords: Enclosure (reference), Key, Critical, Vegetation cover, Soil Factors, Esklim Rood
  • Akbar Javadi, Hosein Arzani, Ali Salajeghe, Mahdi Farahpor, Ghavam ... Zahedi Pages 513-523
    Proper use from water resources, especially in arid and semi arid rangeland are very important. Water is one of a valuable ecosystem component in rangeland management. In this study for surveying of water suitability, tree models including quality model, quantity and distance model made final model. FAO (1991) method (recommended for land capability evaluation) was used for suitability classification. The study was conducted in Halvan region is located in Yazd province. According to the results, water resources distance and accessibility to water is the most declining factor for suitability. Quality factor is a limiting factor in part of the study area, too. Based up on, areas more than 15km far from water point are not suitable, but less than 6km are very suitable. Proper distribution of water resources increases water suitability and cause better and monotonous utilization of rageland.
    Keywords: Water resources suitability, Water quality, Camel, GIS
  • Gholam Reza Badjian Pages 524-538
    Nomadic rangeland system is part of rangeland system in Iran and is inflicted to volatility, like nomadism, during decades. The management of this system is imposed to some changes during the past and the effective factors on this system have caused some challenges and the analysis of these challenges lead to some guidance for nomads. In this paper the changes on the past nomadic rangeland management, recognition of effective factors on this management, the occurred challenges and some clarifications at present time are studied and analyzed. These challenges are disequilibrium of rangeland carrying capacity, population pressure on rangelands, contemporary needs occasionally leading to encroaching to rangelands with covetousness, making nomadic decisions, programs and managements distinctively, incompatibility of technology with ecological nomadic rangeland management, and the lack of guidance role of the government in nomads settle down. This paper propose that the development and clarification for these challenges should be based on local participation, so for that, the nomadic social and cultural condition should be considered. Nomadic rangeland management can be done in presence of local social structure, traditional communication and apply of recognized ecological factors. The simulated nomadic production system based on this management could help the decision makers for better programming in nomad’s community.
    Keywords: Rangeland management, Nomads, Migration, Nomadic settle down
  • Nabi Ahsani, Jafar Oladi, Farhang Ghasriani, Mohammad Darvish Pages 539-558
    Kusalan range is a northwest-southeast mountain near Sarvabad, west of Kurdistan. The habitat includes a complex set of ecological functions and unique mountainous values such as Quercus forests, dense ranges, as well as various springs inside and around the region. So far, there was no study on the bioenvironmental habitat potential. This persuaded us to conduct a research on the habitat and ecosocial potentials according to IUCN categories using data bases like other literatures, 10 m2 panchromatic SPOT5 2005 data, expert opinions and field studies. Analysis of ecosocial and ecological bioenvironmental sources was implemented through a geographic information system (R2V, Arc/Info, Idrisi and Arc View). After qualitative and quantitative evaluation of various sources, land units were observed from overlaying maps of land form, soil categories, vegetation type, wildlife habitats, land use and conventional territory. Illustrated map show that about 70 percent of the area has a great conservational potential thus, the zonation process on the basis of IUCN definitions executed. The studied area was a habitat for 224 species of flora and 195 species of fauna classified as 5 categories: 29% core zone, 41% buffer zone, 14%expanded recreation zone, 3% intensive recreation zone and 14% cultural historical zone of Hawraman city and Pir-Shaliar annual ceremony and 13.2% reclamation zone including scientific, training values, virgin features and unique landscapes. Thus, Kusalan habitat worth to be introduced a national park (II) as a member of quadruplet national protected area in Iran. According to the results, GIS and RS approaches (hybrid interpretation of high resolution SPOT5 images) certainly can support determining and preparing bioenvironmental map sources in impracticable areas for conservational studies on IUCN criteria basis.
    Keywords: Kusalan, Remote sensing, Bioenvironmental Potentials, Protected Area, GIS, Zonation
  • Mahdi Ahmadian, Mojtabah Pakparvar, Davood Ashourloo Pages 559-578
    Remote sensing technology is useful tool for spatial and temporal monitoring of natural phenomenon. Secondary salinization is known as the main causes of soil degradation where inappropriately land management occurred in a region. Total saline and sodic soils in Hamedan province are estimated at 70,000 hectare that includes 9.5 percent of total cultivable lands in this province. This paper tries to show important aspects of applying remote sensing in classification of sodic soils in Qahavand plain. The objective of this study is to monitor the sodic soils by using satellite information landsat-5&7. Classification of satellite imagery for alkalinity was carried out by investigation various bands and indexes such as PCA57, PCA123, NDVI, GRI, BRI. The supervised classification and spectral response angular mapping method used to classify the images. The soil maps were prepared by geographic information system in 1:50,000 scale. The results showed that total sodic soils areas were extended during last 11 years by 9.8 percent. The change in low sodisity class (A1) was 23.1 percent; in medium sodisity class (A2) was 13.7 percent and in sever sodisity class (A3) was 0.3 percent. The area of bare soils was 3005 hectares which is estimated 8446 hectares now and increased by 181 percent. The most important reasons for extension of sodic soils in this region are lack of proper land use and water management and conversion of land uses.
    Keywords: Sodic soils, Remote sensing, Landsat images 5, 7, Spectral Angular Mapper, Hamedan
  • Aman Rahbar, Ali Mir Jalili, Naser Baghestani Meybodi Pages 579-588
    Knowing forage quality is necessary for assigning grazing capacity in range management program. For this aim, forage quality of two dominant range plants, Artemisia aucheri, and Peteropyron aucheri were studied in water spreading area of Heart station in Yazd province. Plant samples taken for two subsequent years from water spreading and control plots. Plant samples analyzed in laboratory and elements such as P, Ca, Mg, K, Na, Fiber, Fat and Proteins were measured. Statistical analysis indicated that in two years of study period, some elements has increased in water spreading plots (p<0.05), but, acceptable changes in forage quality of the two specie can not be reported.
    Keywords: forage quality, grazing capacity, water spreading, Herat
  • Hamid Reza Matinfar, Frydoon Sarmadian, Syed Kazem Alavi Panah, Rechard Heck Pages 589-602
    Remotely sensed data has high potential for characterizing land use/cover types. Traditionally, most of remote sensing image classification techniques are based on pixel-based procedures. In contrast to pixel-based procedure, image objects can carry more attributes than only spectral information. Object-based processing not only considers contextual information but also information about the shape of and the spatial relation between the image region. In this paper, we address the concepts of object-based image processing and presents an approach that integrates the concepts of object-based processing into the image classification and land use land cover type determination. The scheme proposed in this study is applied to classification of Landsat7 (ETM+) data of Kasha area. This study shows the applicapability of object-based approach for classification of Landsat7 (ETM+) data as well as show high overall accuracy (95%)of land use/land cover map. From the obtained results, we concluded that the main land cover types of the arid region could be discriminated with a high level of accuracy by object oriented approach
    Keywords: land use, cover, object, base, spatial information, Landsat7, segmentation, arid region